Hevonen Terapeuttina

On useita syitä siihen miksi hevoset soveltuvat niin hyvin ihmisten terapeuttiseen eheytymiseen. Kerron tässä kirjoituksessa hieman faktoja hevosisita ja mitä ne saa meissä ihmisissä aikaiseksi.

Hevoset ovat pakoeläimiä ja näin ollen niiden luontainen käyttäytyminen pohjautuu siihen että ne koittavat selviytyä elämässä päätymättä ravintoketjussa petoeläinten syötäviksi. Tästä syystä hevoset ovat erittäin tietoisia siitä mitä niiden ympärillä tapahtuu ja ne jatkuvasti tarkkailevat ympäristöään.

Jotta hevoset voisivat selviytyä luonnossa ne tarvitsevat keskuudessaan johtajan ja tästä syystä ne laumassa jatkuvasti leikkivät dominanssi leikkejä testatakseen omaa paikkaansa laumassa.

Nämä samat dominanssi leikit vallitsevat hevosilla myös niiden ollessa ihmisten kanssa.

Hevoset haluavat aivan samalla tavalla tuntea olonsa turvalliseksi ihmisten keskuudessa.

Näin ollen hevoset testaavat myös ihmistä samalla tavalla kuin toisia hevosia, varmistaakseen kantaako ihminen vastuun.

Hevoset leikkivät meidän kanssaan pientä peliä jatkuvasti, esimerkiksi tökkimällä meidän tilaamme päällään, olemalla reagoimatta meidän pyyntöihimme, juoksemalla pakoon tai olla antamatta itsensä kiinni kun niitä ollaan tarhasta hakemassa.

Kaikki tämä leikkiminen antaa meille käyttöön ainutlaatuisen hevosen, joka pystyy opettamaan meille ihmisille asioita kuten asettamaan rajoja, lukemaan kehon kieltä, opettelemaan kommunikoimaan, luomaan itsevarmuutta sekä paljon muuta.

Hevonen on uskomaton eläin, voimme työskennellä tämän 600kg kokoisen eläimen kanssa ja se paljastaa meille oman emotionsa jonka voimme tuntea.

Hevonen on rakastava eläin ja se osoittaa luonnossa kunnioitusta lajitoverilleen.

Kun työskentelemme hevosen kanssa käyttämällä omaa kehonkieltämme, pystymme kiinnitämään hevosen meihin ja tämä aikaansaa jotain uskomatonta tunnesidettä hevosen ja ihmisen välille.

Varsinkin kun saman aikaisesti tiedostamme että hevonen on luonnostaan pelokas kaikelle sille sen ulkopuolella olevalle tuntemattomalle.

Työskentely hevosen kanssa lisää myös käsittelijän luottamusta, samalla hevonen alkaa luottamaan käsittelijäänsä, vähitellen hevonen alkaa antaa käsittelijän olla sille johtaja.

Koska hevoset ovat pakoeläimiä, nillä on myös paljon herkemmät aistit kun meillä ihmisillä. Hevoset kuulevat, haistavat, näkevät ja tuntevat asioita joita me ihmiset emme välttämätä kykene aistimaan.

Kun käsittelijällä syke kasvaa, tuntee hevonen tämän jo ennen kuin ihminen on siitä edes itse tietoinen.

Jos ihminen on hermostunut, ahdistunut taikka vastaavasti rento ja onnellinen, hevonen voi tuntea tämän tunntilan.

Koska hevonen on herkkä eläin se saattaa myös reagoida näille tunteille. Hevonen luontaisesti alkaa peilailemaan käsittelijänsä käyttäytymistä sekä tunnetilaa, alkaa peilailemaan sitä takaisin käsittelijäänsä.

Hevosen luontaiset ominaisuudet tekevät hevosista myös erinomaisen opettajan. Hevoset voi opettaa ihmistä rauhoittumaan, olemaan lempeitä taikka vapautumaan stressitilasta. Hevonen voi avata ihmiselle uusia asioita, joista ihminen ei edes aikaisemmin ollut itse tietoinen.

Hevoset kommunikoivat toistensa kanssa kehonkielellä sekä tunteita käyttäen. Ne kertovat samantien pitävätkö jostain asiasta vai ovatko eri mieltä.

Tutkimukset ovat osoittaneet että hevosten kanssa työskennellessä ihminen oppii yhdistämään asioita ja työskentelemään asioiden kanssa syvemmällä tasolla.

Hevoset eivät takerru sellaisiin asioihin kuin me ihmiset, esimerkiksi kuinka vanha olet, mitä kieltä puhut, mikä on ihon värisi tai mikä on uskontokuntasi.

Hevoselle tärkeitä asioita on tuntea olonsa turvalliseksi, saada ruokaa säännöllisesti ja saada laiduntaa lajitovereidensa kanssa.

Hevoset eivät välitä vaikka ihminen niiden kanssa tekee virheitä, kunhan kyseessä ei ole kiusaaminen taikka muu väkivaltainen käytös.

Hevoset eivät myöskään mene kertomaan lajikavereilleen että käsittelijä teki sitä tai tätä, näin ollen hevonen on erittäin rehellinen käsittelijäänsä kohden eikä juoni asioita käsittelijän selän takana. Hevonen elää tässä ja nyt.

Hevoset ovat myös anteeksiantavia, ne eivät tuomitse meitä teoistamme ja ovat meitä kohtaan rakastavia intuitiivisia olentoja.

Hevoset pystyy opettamaan meitä ihmisiä olemaan samanlaisia, mikäli me vain ollaan vastaanottavaisia. Hevoset antavat käsittelijälleen myös avoimen ja rehellisen palautteen ja hevosten kanssa oleminen voi auttaa vähentämään jokapäiväistä stressiä.

Kun ihminen tulee viettämään aikaa hevosen kanssa, voi olla varma että taakse on jäänyt paljon stressiä kun kotiutuu tallilta.

Lopuksi voisi sanoa että hevoset ovat luonnollisia opettajia.

Ne vastustavat kun tuntevat vastarintaa, pakenevat tai jähmettyvät kun tuntevat turvattomuutta, mutta tekevät yhteistyötä kun kokevat turvallisuutta ja ymmärrystä.

Hevosten kautta ihminen voi oppia paljon hyvää elämäntaitoa.

Share

Hevosten kyky oppia uusia asioita

Toiset hevoset oppivat toisia helpommin. Hevosen oppimiseen vaikuttaa paljonkin hevosen aikaisempi kokemus.

Jos meillä on hevonen joka on kasvanut talliympäristössä jossa se ei ole saanut laiduntaa muiden hevosten kanssa, mutta on kuitenkin ollut päivittäin ihmisten kanssa. Tai meillä on villihevonen joka koko ikänsä on leikkinyt laumassa muiden hevosten kanssa. Saattaa hyvinkin käydä niin että tämä villihevonen on parempi oppija kuin tämä tallissa asuva hevonen joka päivittäin on ollut tekemisissä ihmisten kanssa.

Miksi asia on näin ?

Tallissa asuva hevonen ei ole tarvinnut käyttää aivojaan samalla tavalla kuin villinä oleva hevonen, tämä tarkoittaa että villihevosella saattaa olla enemmän kapasiteettia omaksua asioita kuin tallissa kasvaneella hevosella. Vaikka villihevonen ei koskaan aikaisemmin ole tavannut ihmistä se saattaa olla parempi oppija kuin tämä toinen hevonen.

Hevonen joka elää toisten hevosten kanssa saa enemmän virikkeitä kuin hevonen joka ei ole kosketuksissa toisten hevosten kanssa. Tämä aikaansaa hevoselle joka touhuaa lajikaverinsa kanssa kehittyneemmän aivotoiminnan ja sitä kautta edesauttaa jatkossa oppimista. Hevonen joka elää toisen hevosen kanssa oppii kommunikoimaan hevosten kanssa hevosten tavalla ja niille tulee halu leikkiä ja oppia yhdessä. Tällä tavalla näillä hevosilla jotka elävät yhdessä erittyy enemmän dopamiinia aivoihin joka vuorostaan tuottaa niille enemmän mielihyvää kuin hevosilla jotka elävät eristyksessä muilta hevosilta.

Hevoset ovat luonteeltaan utelijaita ja meidän tulisi hyödyntää tätä uteliaisuutta kun me niitä opetetaan. Kun annamme niiden mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle omaehtoisesti ( ilman pakotteita ), siten että niillä on mahdollisuus palata takaisin turvallisiin olosuhteisiin, silloin paras mahdollinen oppiminen on niille mahdollista. Toisin sanoin kerrottuna tämä tarkoittaa että meidän tulisi opettaa hevosia ymmärryksen kautta.

Näin ollen hevosen opettaminen pakotteita käyttämällä ei ole viisain tie, sillä hevonen ei silloin opi asioita omasta halusta. Muistaa tulisi että mikäli emme koskaan anna hevosen mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle se ei myöskään saa mahdollisuutta hakea itselleen tilaa missä sen on hyvä olla.

Joten lopullisena ohjeena on että anna hevosellesi mahdollisuus oppia asioita. Anna mahdollisuus tutustua itseensä ja kokeilla rajojaan. Tällä tavalla hevonen löytää ilon oppimisessa.

Share

Miksi maastakäsin työskentelyä hevosen kanssa

Maastaläsin työskentely hevosen kanssa on hyväksi monestakin syystä, se rakentaa luottamusta hevosen ja ihmisen välille, se rakentaa näkymättömän siteen meidän väliimme.

Hevonen alkaa kunnioittamaan meidän tilaa, sekä luo ymmärryksen ihmisen ja hevosen väliselle suhteelle.

pyoro

Usein unohdamme että kun työskentelemme hevostemme kanssa maastakäsin, meillä on samalla mahdollisuus tarkkailla kun se oppii asioita.

Maastatyöskentelyssä voidaan tarkastella miten hevonen reagoi uusiin asioihin ja miten se siirtää kehoaan sitä käsitellessä.

Kannattaa olla tarkkana että ei tee liikaa, niin että hevonen ei kerkiä rentoutua, sillä hevonen useimmiten kyllästyy harjoitteisiin aikaisemmin kuin me.

Mikäli hevonen ei luuntele meitä maastakäsin työskennekkessä oikealla tavalla, silloin on todennälöistä että sen kanssa tehdään asioita väärin.

Kun joudutaan toistuvasti taistelemaan hevosesen kanssa maastakäsin taikka ratsastaessamme niitä, on se useimmiten merkki siitä että ollaan tehty jotain väärin.

Maastakäsittelyyn kannattaa hakea apua ihmisiltä jotka osaavat auttaa, hyvissä ajoin ennen kuin asiat menee pieleen. Hevoselle asiat tulee esittää yksinkertaisesti, jolloin niiden on helppoa ne omaksua.

Mukava ja turvallinen hevonen on mitä useammat meistä haluavat, silloin hevostelukin tuntuu mukavalle.

Usein ihmiselle hevosen omistaminen on kuitenkin taistelemista, silloin syynä on useimmiten puute osaamisessa taikka heikkous ymmärryksessä.

Nykyisin osaamista ja ymmärrystä on tarjolla ympärillämme, on suositeltavaa että lähtee sitä ajoissa hakemaan.

Oppiminen näissä asioissa on hyväksi, silloin harrastuksesta tulee miellyttävää ja saadaan aikaiseksi hyvä, rauhallinen ja turvallinen hevonen.

Share

Mitä hevosen kouluttaminen yksinkertaisuudessaan on

Hevosten kanssa useimmiten emme tiedosta miten onnekkaita me oikeasti olemme, sillä hevoset yleensä ovat hyvin anteeksi antavaisia ja pystyvät kestämään paljon enemmän kärsimystä kuin mitä niiden tarvitsisi kestää.

On hyvä muistaa että hevosen sietokyvyllä on kuitenkin rajansa ja näiden tunnistaminen on meille ja hevoselle hyväksi.

Meidän tulisi pysytellä hyvän ja turvallisen välimatkan päässä näistä ikävistä rajoista ja olisi hyvä pitää mielessä että hevosen huonot kokemukset saattavat vaikuttaa läpi sen koko elämän.

Elias

Jos me kiukussamme  harrastamme hevostemme kanssa, hevosetkin helposti ovat kanssamme samassa kiukkuisessa mielentilassa, sillä hevoset aistivat meidän tunnetilamme.

Hevosten kanssa olisi hyvä pitää kultaisena sääntönä, että pidämme ne aina hyvällä tuulella.

Hevosesta näkee helposti ovatko ne hyväntuulisia ja ne myös kertovat sen meille monella tavalla. Viskovat päätään, viuhtovat häntää, korvat on luimussa, huulet on kireänä.

Jokainen hevosihminen pystyy nähdä hevosesta nämä, ja tunnistaa voiko hevonen hyvin.

Kun me työskennellään hevosten kanssa ja jatkuvasti alkaa ilmetä näitä yllämainittuja käyttäytymis malleja, silloin meidän tulisi pysähtyä hetkeksi ja aloittaa hoitamaan asioita uudella tavalla.

Kun hevonen työskennellessä protestoi, kannattaa sille antaa enemmän tilaa, jotta se pystyy paremmin hyväksymään sille esitetyt uudet asiat.

Usein ajatellaan että hevonen protestoidessaan on jostain kohtaa kipeä, joskus voi näin olla. Useimmiten kuitenkaan näin ei ole, vaan kyse on siitä että se ei ymmärrä mitä me siltä pyydämme.

On aivan luonnollista kun hevoselle opetetaan uusia asioita, joita ei ole aikaisemmin ole tehnyt, taikka seille esitetään asioita joita se ei ole ennen kokenut, että se näistä ärsyntyy ja alkaa niitä vastoin protestoida. Tämän takia meidän tulisi edetä asioissa niin rauhallisesti että hevosen on helppo omaksua ja ymmärtää mitä me siltä pyydetään.

Hevonen ei pidä siitä, että asioita sille pakottamalla esitetään. Hevonen tarvitsee palkon aikaa uusien asioiden oivaltamiseen.

Hevosesta voi hyvin lukea, milloin se ei ole henkisesti koulutuksessa mukana, tällaiset hevoset suorittavat usein tehtäviänsä lasittunein silmin. Sisäisesti nämä hevoset saattavat voida hyvinkin huonosti.

Hevoselle uudet asiat “ratsastaja selässä” voi alussa olla fyysisesti hyvinkin raskasta, koska lihaksisto ei vielä ole hevosella riittävästi kehittynyt.

Hevoset kuitenkin osaavat lähes kaikki ne liikkeet mitä niille koitamme ratsastuksessa opettaa, kyse on siitä miten me saadan hevonen ymmärtämään ja tekemään niiltä pyynnöstä.

Helpottaaksemme hevosten olotilaa koulutuksen yhteydessä, meidän tulisi harkitusti miettiä asioita näkökannalta miten hevoset näkevät ympäröivän maailmansa. Usein se mikä meidän mielestä vaikuttaa turvalliselle ja hyvälle, saattaa hevosen näkökulmasta näyttää huolestuttavalle ja pahalle.

Hevosten kanssa ei tule olla mihinkään kiire, tässä vanha sanonta pitää myös paikkaansa, “hitain tie hevosten kanssa on myös nopein tie”.

Share

Ihmeet ja mystiikat pois hevosen koulutuksesta

Olen lukenut John Lyons kirjallisuutta ja todennut että hän ei usko hevosen kouluttamisen ympärillä oleviin ihmeisiin. Kukaan ei myöskään pysty hänen mielestään kertomaan mitä hevonen oikeasti ajattelee, luulen hänen olevan näissä asioissa oikeassa.

Eli kaikki mystiikka tulisi kitkeä pois hevosen koulutuksesta, sillä kaikkeen löytyy aina jokin hyvä ja järkevä syy.

Saadaksemme hevosesta todellisen ystävän, täytyy meidän uskaltaa antaa hevoselle enemmän tilaa.

Hevonen tekee kouluttaessamme niitä jatkuvasti pieniä virheitä, meidän ei tulisi estää tätä. Meidän tulisi näyttää ja opastaa niille miksi niiden kannattaa tehdä niinkuin me niiltä haluamme, siten että jätämme vastakkain asettelun koulutuksesta pois.

Hevonen on hyvin mukautuvainen eläin ja pystyy helposti muuttamaan omaa käyttäytymistään, jos me sille vain annetaan riittävästi tilaa. Hevonen ei ole koskaan liian vanha oppiakseen uusia asioita, ja huonot tavat voidaan niiltä kouluttaa pois. Meidän ei tarvitse hyväksyä niiltä huonoa käytöstä.

Meille hevosihmisille löytyy paljon koulutus menetelmiä. Kaikki menetelmät eivät kuitenkaan sovi kaikille hevosille, meidän täytyy osata soveltaa mikä sopii kullekkin hevoselle.

Haluan antaa kolme hyvää asiaa muistettavaksi kun opetamme hevoselle jotakin.

Hevosen opettaminen tulee olla meille ihmiselle turvallista, kouluttaminen ja käsittely tulisi olla turvallista hevoselle ja hevosen tulisi olla koulutuksen jälkeen rauhallisempi kuin mitä se oli koulutusta aloittaessa.

Ja muista että motivointi on hyvä perusta hevosen oppimiselle.

Share

Puhua hevosen kieltä

Jotta suhde hevosten kanssa toimisi mahdollisimman hyvin, vaaditaan kuuliaisuutta sekä ymmärrystä.

Hevonen ei voi oppia puhumaan meidän kieltä, joten meidän velvollisuus on oppia puhumaan niiden kieltä. Se mikä tekee aiheesta mielenkiintoista ja hauskaa, on että kaikki hevoset, rodusta, iästä taikka maantieteellisestä sijainnista riippumatta puhuvat meidän kanssamme samaa kieltä.

Meidän tulisi oppia ymmärtämään hevosia, meidän tulisi pystyä asettaa itsemme tilaan jossa pystymme katsomaan maailmaa niiden silmin ja tuntea niiden tavoin.

Vasta tämä tekee meistä todellisia hevosihmisiä.

Share

Hei Kaikille !

Hevosen käyttäytyminen on kiehtonut ihmisiä siitä lähtien kun niitä alettiin käyttämään. Historia on osoittanut myös sen että ne ihmiset jotka ovat perehtyneet hevosen käyttäytymiseen, ovat saaneet niistä myös kaikista eniten irti.

Share