Hevonen Terapeuttina

On useita syitä siihen miksi hevoset soveltuvat niin hyvin ihmisten terapeuttiseen eheytymiseen. Kerron tässä kirjoituksessa hieman faktoja hevosisita ja mitä ne saa meissä ihmisissä aikaiseksi.

Hevoset ovat pakoeläimiä ja näin ollen niiden luontainen käyttäytyminen pohjautuu siihen että ne koittavat selviytyä elämässä päätymättä ravintoketjussa petoeläinten syötäviksi. Tästä syystä hevoset ovat erittäin tietoisia siitä mitä niiden ympärillä tapahtuu ja ne jatkuvasti tarkkailevat ympäristöään.

Jotta hevoset voisivat selviytyä luonnossa ne tarvitsevat keskuudessaan johtajan ja tästä syystä ne laumassa jatkuvasti leikkivät dominanssi leikkejä testatakseen omaa paikkaansa laumassa.

Nämä samat dominanssi leikit vallitsevat hevosilla myös niiden ollessa ihmisten kanssa.

Hevoset haluavat aivan samalla tavalla tuntea olonsa turvalliseksi ihmisten keskuudessa.

Näin ollen hevoset testaavat myös ihmistä samalla tavalla kuin toisia hevosia, varmistaakseen kantaako ihminen vastuun.

Hevoset leikkivät meidän kanssaan pientä peliä jatkuvasti, esimerkiksi tökkimällä meidän tilaamme päällään, olemalla reagoimatta meidän pyyntöihimme, juoksemalla pakoon tai olla antamatta itsensä kiinni kun niitä ollaan tarhasta hakemassa.

Kaikki tämä leikkiminen antaa meille käyttöön ainutlaatuisen hevosen, joka pystyy opettamaan meille ihmisille asioita kuten asettamaan rajoja, lukemaan kehon kieltä, opettelemaan kommunikoimaan, luomaan itsevarmuutta sekä paljon muuta.

Hevonen on uskomaton eläin, voimme työskennellä tämän 600kg kokoisen eläimen kanssa ja se paljastaa meille oman emotionsa jonka voimme tuntea.

Hevonen on rakastava eläin ja se osoittaa luonnossa kunnioitusta lajitoverilleen.

Kun työskentelemme hevosen kanssa käyttämällä omaa kehonkieltämme, pystymme kiinnitämään hevosen meihin ja tämä aikaansaa jotain uskomatonta tunnesidettä hevosen ja ihmisen välille.

Varsinkin kun saman aikaisesti tiedostamme että hevonen on luonnostaan pelokas kaikelle sille sen ulkopuolella olevalle tuntemattomalle.

Työskentely hevosen kanssa lisää myös käsittelijän luottamusta, samalla hevonen alkaa luottamaan käsittelijäänsä, vähitellen hevonen alkaa antaa käsittelijän olla sille johtaja.

Koska hevoset ovat pakoeläimiä, nillä on myös paljon herkemmät aistit kun meillä ihmisillä. Hevoset kuulevat, haistavat, näkevät ja tuntevat asioita joita me ihmiset emme välttämätä kykene aistimaan.

Kun käsittelijällä syke kasvaa, tuntee hevonen tämän jo ennen kuin ihminen on siitä edes itse tietoinen.

Jos ihminen on hermostunut, ahdistunut taikka vastaavasti rento ja onnellinen, hevonen voi tuntea tämän tunntilan.

Koska hevonen on herkkä eläin se saattaa myös reagoida näille tunteille. Hevonen luontaisesti alkaa peilailemaan käsittelijänsä käyttäytymistä sekä tunnetilaa, alkaa peilailemaan sitä takaisin käsittelijäänsä.

Hevosen luontaiset ominaisuudet tekevät hevosista myös erinomaisen opettajan. Hevoset voi opettaa ihmistä rauhoittumaan, olemaan lempeitä taikka vapautumaan stressitilasta. Hevonen voi avata ihmiselle uusia asioita, joista ihminen ei edes aikaisemmin ollut itse tietoinen.

Hevoset kommunikoivat toistensa kanssa kehonkielellä sekä tunteita käyttäen. Ne kertovat samantien pitävätkö jostain asiasta vai ovatko eri mieltä.

Tutkimukset ovat osoittaneet että hevosten kanssa työskennellessä ihminen oppii yhdistämään asioita ja työskentelemään asioiden kanssa syvemmällä tasolla.

Hevoset eivät takerru sellaisiin asioihin kuin me ihmiset, esimerkiksi kuinka vanha olet, mitä kieltä puhut, mikä on ihon värisi tai mikä on uskontokuntasi.

Hevoselle tärkeitä asioita on tuntea olonsa turvalliseksi, saada ruokaa säännöllisesti ja saada laiduntaa lajitovereidensa kanssa.

Hevoset eivät välitä vaikka ihminen niiden kanssa tekee virheitä, kunhan kyseessä ei ole kiusaaminen taikka muu väkivaltainen käytös.

Hevoset eivät myöskään mene kertomaan lajikavereilleen että käsittelijä teki sitä tai tätä, näin ollen hevonen on erittäin rehellinen käsittelijäänsä kohden eikä juoni asioita käsittelijän selän takana. Hevonen elää tässä ja nyt.

Hevoset ovat myös anteeksiantavia, ne eivät tuomitse meitä teoistamme ja ovat meitä kohtaan rakastavia intuitiivisia olentoja.

Hevoset pystyy opettamaan meitä ihmisiä olemaan samanlaisia, mikäli me vain ollaan vastaanottavaisia. Hevoset antavat käsittelijälleen myös avoimen ja rehellisen palautteen ja hevosten kanssa oleminen voi auttaa vähentämään jokapäiväistä stressiä.

Kun ihminen tulee viettämään aikaa hevosen kanssa, voi olla varma että taakse on jäänyt paljon stressiä kun kotiutuu tallilta.

Lopuksi voisi sanoa että hevoset ovat luonnollisia opettajia.

Ne vastustavat kun tuntevat vastarintaa, pakenevat tai jähmettyvät kun tuntevat turvattomuutta, mutta tekevät yhteistyötä kun kokevat turvallisuutta ja ymmärrystä.

Hevosten kautta ihminen voi oppia paljon hyvää elämäntaitoa.

Share