Hevosten kyky oppia uusia asioita

Toiset hevoset oppivat toisia helpommin. Hevosen oppimiseen vaikuttaa paljonkin hevosen aikaisempi kokemus.

Jos meillä on hevonen joka on kasvanut talliympäristössä jossa se ei ole saanut laiduntaa muiden hevosten kanssa, mutta on kuitenkin ollut päivittäin ihmisten kanssa. Tai meillä on villihevonen joka koko ikänsä on leikkinyt laumassa muiden hevosten kanssa. Saattaa hyvinkin käydä niin että tämä villihevonen on parempi oppija kuin tämä tallissa asuva hevonen joka päivittäin on ollut tekemisissä ihmisten kanssa.

Miksi asia on näin ?

Tallissa asuva hevonen ei ole tarvinnut käyttää aivojaan samalla tavalla kuin villinä oleva hevonen, tämä tarkoittaa että villihevosella saattaa olla enemmän kapasiteettia omaksua asioita kuin tallissa kasvaneella hevosella. Vaikka villihevonen ei koskaan aikaisemmin ole tavannut ihmistä se saattaa olla parempi oppija kuin tämä toinen hevonen.

Hevonen joka elää toisten hevosten kanssa saa enemmän virikkeitä kuin hevonen joka ei ole kosketuksissa toisten hevosten kanssa. Tämä aikaansaa hevoselle joka touhuaa lajikaverinsa kanssa kehittyneemmän aivotoiminnan ja sitä kautta edesauttaa jatkossa oppimista. Hevonen joka elää toisen hevosen kanssa oppii kommunikoimaan hevosten kanssa hevosten tavalla ja niille tulee halu leikkiä ja oppia yhdessä. Tällä tavalla näillä hevosilla jotka elävät yhdessä erittyy enemmän dopamiinia aivoihin joka vuorostaan tuottaa niille enemmän mielihyvää kuin hevosilla jotka elävät eristyksessä muilta hevosilta.

Hevoset ovat luonteeltaan utelijaita ja meidän tulisi hyödyntää tätä uteliaisuutta kun me niitä opetetaan. Kun annamme niiden mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle omaehtoisesti ( ilman pakotteita ), siten että niillä on mahdollisuus palata takaisin turvallisiin olosuhteisiin, silloin paras mahdollinen oppiminen on niille mahdollista. Toisin sanoin kerrottuna tämä tarkoittaa että meidän tulisi opettaa hevosia ymmärryksen kautta.

Näin ollen hevosen opettaminen pakotteita käyttämällä ei ole viisain tie, sillä hevonen ei silloin opi asioita omasta halusta. Muistaa tulisi että mikäli emme koskaan anna hevosen mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle se ei myöskään saa mahdollisuutta hakea itselleen tilaa missä sen on hyvä olla.

Joten lopullisena ohjeena on että anna hevosellesi mahdollisuus oppia asioita. Anna mahdollisuus tutustua itseensä ja kokeilla rajojaan. Tällä tavalla hevonen löytää ilon oppimisessa.

Share