Mitä hevosen kouluttaminen yksinkertaisuudessaan on

Hevosten kanssa useimmiten emme tiedosta miten onnekkaita me oikeasti olemme, sillä hevoset yleensä ovat hyvin anteeksi antavaisia ja pystyvät kestämään paljon enemmän kärsimystä kuin mitä niiden tarvitsisi kestää.

On hyvä muistaa että hevosen sietokyvyllä on kuitenkin rajansa ja näiden tunnistaminen on meille ja hevoselle hyväksi.

Meidän tulisi pysytellä hyvän ja turvallisen välimatkan päässä näistä ikävistä rajoista ja olisi hyvä pitää mielessä että hevosen huonot kokemukset saattavat vaikuttaa läpi sen koko elämän.

Elias

Jos me kiukussamme  harrastamme hevostemme kanssa, hevosetkin helposti ovat kanssamme samassa kiukkuisessa mielentilassa, sillä hevoset aistivat meidän tunnetilamme.

Hevosten kanssa olisi hyvä pitää kultaisena sääntönä, että pidämme ne aina hyvällä tuulella.

Hevosesta näkee helposti ovatko ne hyväntuulisia ja ne myös kertovat sen meille monella tavalla. Viskovat päätään, viuhtovat häntää, korvat on luimussa, huulet on kireänä.

Jokainen hevosihminen pystyy nähdä hevosesta nämä, ja tunnistaa voiko hevonen hyvin.

Kun me työskennellään hevosten kanssa ja jatkuvasti alkaa ilmetä näitä yllämainittuja käyttäytymis malleja, silloin meidän tulisi pysähtyä hetkeksi ja aloittaa hoitamaan asioita uudella tavalla.

Kun hevonen työskennellessä protestoi, kannattaa sille antaa enemmän tilaa, jotta se pystyy paremmin hyväksymään sille esitetyt uudet asiat.

Usein ajatellaan että hevonen protestoidessaan on jostain kohtaa kipeä, joskus voi näin olla. Useimmiten kuitenkaan näin ei ole, vaan kyse on siitä että se ei ymmärrä mitä me siltä pyydämme.

On aivan luonnollista kun hevoselle opetetaan uusia asioita, joita ei ole aikaisemmin ole tehnyt, taikka seille esitetään asioita joita se ei ole ennen kokenut, että se näistä ärsyntyy ja alkaa niitä vastoin protestoida. Tämän takia meidän tulisi edetä asioissa niin rauhallisesti että hevosen on helppo omaksua ja ymmärtää mitä me siltä pyydetään.

Hevonen ei pidä siitä, että asioita sille pakottamalla esitetään. Hevonen tarvitsee palkon aikaa uusien asioiden oivaltamiseen.

Hevosesta voi hyvin lukea, milloin se ei ole henkisesti koulutuksessa mukana, tällaiset hevoset suorittavat usein tehtäviänsä lasittunein silmin. Sisäisesti nämä hevoset saattavat voida hyvinkin huonosti.

Hevoselle uudet asiat “ratsastaja selässä" voi alussa olla fyysisesti hyvinkin raskasta, koska lihaksisto ei vielä ole hevosella riittävästi kehittynyt.

Hevoset kuitenkin osaavat lähes kaikki ne liikkeet mitä niille koitamme ratsastuksessa opettaa, kyse on siitä miten me saadan hevonen ymmärtämään ja tekemään niiltä pyynnöstä.

Helpottaaksemme hevosten olotilaa koulutuksen yhteydessä, meidän tulisi harkitusti miettiä asioita näkökannalta miten hevoset näkevät ympäröivän maailmansa. Usein se mikä meidän mielestä vaikuttaa turvalliselle ja hyvälle, saattaa hevosen näkökulmasta näyttää huolestuttavalle ja pahalle.

Hevosten kanssa ei tule olla mihinkään kiire, tässä vanha sanonta pitää myös paikkaansa, “hitain tie hevosten kanssa on myös nopein tie".

Share